Optimale teelt van eiwithoudende gewassen voor pluimveevoeding
In dit VLAIO-traject OPTIPLUIM zal kennis opgebouwd worden rond de optimale teelt van eiwithoudende gewassen voor pluimveevoeding. In de zoektocht naar lokale eiwitbronnen voor veevoeders komen vlinderbloemigen in mengteelt met granen sterk in beeld. Anti-nutritionele factoren in droge bonen kunnen evenwel nadelige effecten hebben op de prestaties van leghennen en vleeskippen. Daarom zullen verwerkingstechnieken als kuilfermentatie, extrusie en toasten geoptimaliseerd worden tijdens dit traject. Ook de valorisatie van gewasresten (na oogst van de zaden) door fermentatie zal onderzocht worden. Precisievoeding zal worden toegepast om de prestaties, de darmgezondheid en het welzijn van leghennen en vleeskippen te verbeteren. De economische en milieu-impact van deze alternatieve eiwitstrategieën zal worden berekend via levenscyclusanalyses. Dit onderzoeksproject kadert mooi binnen het actieplan alternatieve eiwitbronnen, opgesteld door BFA samen met de Vlaamse overheid.
WP 1: Verfijning van de teelttechnieken voor vlinderbloemigen in mengteelten met granen (conventioneel en bio). Er werd geopteerd voor tarwe x veldboon, triticale x veldboon, triticale x voedererwt en gerst x voedererwt, in verschillende zaaidichtheden. Waarnemingen zullen gebeuren voor en tijdens het groeiseizoen (invloed bodem, weersomstandigheden, …) en na de oogst (opbrengst, anti-nutritionele factoren en eiwitgehalte).
WP 2: Verwerkingstechnieken voor vlinderbloemigen in mengteelten met granen, i.e. inkuilen, toasten, expanderen/extruderen, met als doel de anti-nutritionele factoren te reduceren. Een bijkomende onderzoeksvraag betreft het al dan niet scheiden van de granen en erwten/veldbonen voor de verwerking. Ook de valorisatie van de gewasresten d.m.v. aërobe fermentatie met witrotschimmels zal worden onderzocht.
WP 3: Bepalen van de eiwitverteerbaarheid en de relatie van de voedersamenstelling op de prestaties en de vlees- en eikwaliteit.
WP 4: Karakterisering en implementatie van concepten en strategieën op praktijkbedrijven en levenscyclusanalyse van de rantsoenen.
WP 5: Kennisdisseminatie via demonstraties, seminaries, technische fiches en (wetenschappelijke) artikels.
Bron: ILVO