De carbon footprint (CFP) of CO2-voetafdruk geeft de impact van een bepaald product / bedrijf / activiteit op de klimaatverandering weer. Het geeft het totaal aan broeikasgasemissies weer (koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en stikstofdioxide (N2O), die hierbij vrijkomen, uitgedrukt als kg of ton CO2-equivalenten.
BFA streeft op internationaal niveau naar de ontwikkeling van één gemeenschappelijke methode voor het berekenen van de impact van de voederproductie op het milieu. Zo krijgen we ook de mogelijkheid om de impact te berekenen van wijzigingen in het gebruik van bepaalde grondstoffen of origines. Binnen FEFAC (de Europese mengvoederfederatie) wordt hier eveneens voor geopteerd. Daarom sloot BFA zich aan bij de task force ‘environmental footprinting’ van FEFAC, die o.a. meewerkte aan het Product Environmental Footprint (PEF) project.
Product Environmental Footprint (PEF)
PEF kwam tot stand op initiatief van de Europese Commissie met als doel om voor verschillende sectoren een gestandaardiseerde methodologie, de zogenaamde Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCRs), te ontwikkelen. Daarbij hoort ook een database die de impactgegevens van de meest gebruikte grondstoffen in de mengvoederindustrie in kaart brengt.
De methodologie en database voor de diervoederindustrie werden in de loop van 2018 gepubliceerd. Nu loopt er een testperiode zodat er verbeteringen aangebracht kunnen worden waar nodig. Een wettelijk kader is ook in ontwikkeling. De PEF-resultaten kunnen op dit moment enkel binnen éénzelfde bedrijf gebruikt worden als beoordelingskader om de milieu-impact van hun producten te evalueren. Vergelijkingen uitvoeren tussen verschillende bedrijven of een levenscyclusanalyse (LCA) resultaat weergeven op het etiket van het eindproduct is op dit moment niet toegelaten.
Voor meer info omtrent PEF verwijzen we je door naar https://ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/PEFCR_OEFSR_en.htm.
Global Feed LCA Institute