Nevenstromen, een essentieel onderdeel van diervoeder

BFA doelstelling - De circulaire economie stimuleren

Tegen 2030 komt 50% van de gebruikte grondstoffen in de Belgische diervoederindustrie uit nevenstromen van de levensmiddelen- en biobrandstofindustrie. Elk BFA-lid krijgt jaarlijks inzicht in zijn gebruik van nevenstromen ten opzichte van het gemiddelde in de sector. 

Overzicht juni 2022 : 42,7% van de gebruikte grondstoffen in onze sector komen uit nevenstromen. 



Wat zijn nevenstromen?

Voedselgrondstoffen bestaat uit een eetbaar deel, en een niet-eetbaar deel (bijv. schillen, beenderen, pitten, enz.). Wat we kunnen opeten, is voedsel. Het niet-eetbaar deel dat vrijkomt tijdens de productie, verwerking of consumptie van voedsel, noemt men een nevenstroom. 

Het gebruik van nevenstromen past in de fundamentele ethos van de diervoederindustrie, die beschikbare voedingsstoffen haalt uit een overvloed van veilige diervoedermiddelen - zoals granen, peulvruchten en nevenstromen. Grondstoffen die men anders zou verliezen, worden gebruikt voor de productie van kwalitatieve en kosteneffectieve voedermiddelen.

Naast het bijdragen aan de ecologische duurzaamheid van onze voedselketen, voegt het gebruik van nevenstromen in de voedermarkt ook een economische waarde toe aan het oorspronkelijke voedermiddel. Tegelijkertijd versterkt dit het concurrentievermogen van de veehouderijsector door de grotere beschikbaarheid aan alternatieve voedermiddelen.

Voorbeelden

  • Tarwe- en rijstmalderij: rijstgevoermeel en tarwezemelgrint.
  • Suikerproductie: suikerbietenpulp en melasse.
  • Bierbrouwerij: bierbostgelpellets en biergist.
  • Zetmeel- en ethanolproductie: gedroogde distilleerkorrels, maïsglutenvoerpellets, aardappelen en aardappeleiwit.
  • Verwerking citrusvruchten: gedroogde citruspellets
  • Industriële fermentatie van biomassa: microbiële biomassakorrels.
  • Persen van oliehoudende zaden en raffinage van plantaardige oliën: sojabonenschroot, koolzaadschroot en zonnebloempitten.
  • Gelatineproductie: dierlijk vet, dicalciumfosfaat, eiwitten verworven uit het gelatineproces.