Rusland

25/3/2022

Gezien de huidige situatie tussen Rusland en Oekraïne heerst er veel onzekerheid over de export (en import). 

Neem contact met ons op als u vragen heeft.

Export naar Rusland

De verzending van in België geproduceerde diervoeders en toevoegingsmiddelen, bestemd voor invoer in de Russische Federatie (met inbegrip van diervoeders van plantaardige oorsprong, chemische en microbiologische synthese waarvan de invoer plaatsvindt zonder te worden vergezeld van veterinaire certificaten) is verboden sinds 23 oktober 2021 (zie nota KC-7/29837), met uitzondering van bepaalde operatoren of specifieke producten van operatoren die geleidelijk aan de afgelopen maanden door Rosselkhoznadzor terug toegelaten werden.

Meer info hierover vindt u ook op de website van het FAVV.

Specifiek in het kader van de GMO problematiek voor diervoeders met bestemming Russische Federatie dient de operator in het kader van zijn autocontrole per lot GMO-analyses te laten uitvoeren in een labo dat hiervoor geaccrediteerd is.

Dit is een engagement dat de Belgische diervoedersector aangaat  naar aanleiding van herhaaldelijke waarschuwingen vanuit Rusland omwille van vastgestelde GMO non-conformiteiten in Belgische diervoeders. Dit engagement werd ook voorgesteld aan de Russische inspecteurs tijdens het inspectiebezoek dat plaatsvond in september 2021.

Voor diervoeders die onder veterinair certificaat geëxporteerd worden moet het analyserapport, naast het vergezellen van de zending ook bij de aanvraag van het certificaat overgemaakt worden aan het FAVV ter controle. Meer details hierover kan u terugvinden in de desbetreffende instructiebundels op de website van het FAVV.

Ook voor diervoeders die zonder veterinair certificaat geëxporteerd worden en deze zendingen dus niet onder rechtstreekse controle van het FAVV vallen is het verplicht om het engagement van de diervoedersector te volgen.

Om de huidige export te waarborgen en de heropstart van de volledige export terug mogelijk maken is het dan ook van uitermate belang dat dit protocol correct wordt toegepast voor alle diervoeders.