BFA Duurzaamheidscharter


In 2020 lanceerde BFA het Duurzaamheidscharter met 12 concrete doelstellingen om uit te voeren tegen 2030. Op 24 september 2020 stelde BFA officieel haar Duurzaamheidscharter voor tijdens een livestreaming uitzending van haar Algemene Vergadering. Minister Hilde Crevits (Vlaamse regering) en Minister Willy Borsus (Waalse regering) kregen een exemplaar van dit charter overhandigt.

Duurzaamheidscharter 2.0

Samen met haar leden nam BFA tal van initiatieven en in 2024 bereikten we al verschillende doelstellingen. Tijd voor een update dus! In het Duurzaamheidscharter 2.0 werden de doelstellingen aangepast aan de noden van vandaag en werden twee nieuwe doelstellingen geformuleerd. 

Minder methaan uitstoten

In 2024 passen de leden van BFA in minstens 10% van de rundveevoeders bestemd voor Vlaamse runderen één maatregel uit het Convenant Enterische Emissies Rundvee (CEER) toe. Tegen 2027 wordt dit minstens 50% indien de veehouder voor deze maatregelen wordt vergoed door zijn afnemers of de overheid.






Circulaire economie stimuleren

Tegen 2030 komt minstens 37% van de gebruikte grondstoffen in de Belgische diervoedersector uit nevenstromen (exclusief sojabijproducten) van de levensmiddelen- en biobrandstofindustrie. Elk BFA-lid krijgt jaarlijks inzicht in zijn gebruik t.o.v. het sectorgemiddelde. Tussen 2024 en 2027 ondersteunen we onderzoeksprojecten waarbij minstens vijf potentiële circulaire voedermiddelen onderzocht worden op vlak van voedselveiligheid, kwaliteit en kosteneffectiviteit.


Ecologische voetafdruk verkleinen

De Belgische diervoedersector monitort via LCA-berekeningen de evolutie naar een lagere ecologische voetafdruk. We ontwikkelen in 2024 een geharmoniseerde aanpak voor de toepassing van de Europese rekenregels. Bijkomend streven we naar de verbetering van de gestandaardiseerde voederconversie. Tweejaarlijks onderzoeken we het energieverbruik bij de diervoederfabrikanten. 


0% Antibiotica in gemedicineerde diervoeders

De productie van met antibiotica gemedicineerde voeders stopt in 2027.


Duurzame soja

Tegen 2027 voldoet 85% van alle soja die door Belgische diervoederfabrikanten wordt gebruikt aan de FEFAC Soy Guidelines and Deforestation Free Criteria. Tegen 2030 voldoet 100% hieraan.