Feedban

Na de BSE-crisis, ook wel bekend als de 'mad cow disease' in de jaren '90, voerde Europa nieuwe regels in voor het gebruik van dierlijke bijproducten in diervoeder, de zogenaamde Feedban. (Verordening (EG) nr. 999/2001).

Nochtans houden verwerkte eiwitten (VDE's) van niet-herkauwers geen gevaar in voor het dier, noch de consument. BFA pleit al jaren voor een verantwoordelijke versoepeling van het verbod op het gebruik van verwerkte dierlijke eiwitten in veevoeders. Op nutritioneel gebied vormen ze immers een hoogwaardige eiwitbron

Versoepelingen toegestaan vanaf 2021

Sinds 7 september 2021 zijn er versoepelingen toegestaan en mogen er opnieuw VDE's gebruikt worden (Verordening 2021/1372):
► Pluimvee VDE's in varkensvoeder
► Varkens VDE's in pluimveevoeder
► Insecten VDE's in zowel varkens- als pluimveevoeder
► Gelatine van herkauwers in voeder voor niet-herkauwers


Wat zijn de voorwaarden?

De versoepelingen zijn gebonden aan strenge voorwaarden:
► Productie van deze voeders moet gebeuren in 'dedicated' productielocaties.  Dit wil zeggen dat verwerkte dierlijke eiwitten van varkens enkel gebruikt mogen worden voor pluimveevoeder; deze van pluimvee enkel in varkensvoeder.
► Naast het transport van VDE's, moeten ook de eindvoeders met 'dedicated' vrachtwagens vervoerd worden.


Aanpassingen  op Belgisch niveau

Voordat de nieuwe Europese wetgeving kon toegepast worden, moest er op Belgisch niveau het een en ander veranderen. Zo moesten de feedban lijsten van erkende en geregistreerde operatoren in lijn gebracht worden met de nieuwe verordening. Bestaande lijsten werden aangepast, nieuwe lijsten werden toegevoegd. 

Het FAVV is de enige instantie die bevoegd is om erkenningen/toelatingen af te leveren aan diervoederfabrikanten. Sinds juni 2022 kunnen deze fabrikanten hun aanvragen tot erkenning/toelating indienen bij de LCE (Lokale Controle Eenheid van het FAVV).





Wil je meer  weten, bekijk dan de website van het FAVV of neem contact om met Elien (BFA). Bijkomende informatie vind je hier