Duurzaamheid

Landbouw en diervoederproductie evolueren voortdurend, met alsmaar meer aandacht voor duurzaamheid. Duurzaam in de betekenis van dierenwelzijn, het beperken van de impact op klimaat en milieu, en met aandacht voor de gezondheid van mens en dier. BFA en haar leden blijven streven naar een toekomstbestendige en duurzame systeem met een draagvlak in onze samenleving. Innovatie, duurzaamheid en circulariteit zijn dan ook speerpunten in ons beleid voor de komende jaren. 

Duurzaamheid in de Belgische diervoedersector

In 2018 ontwikkelde BFA een langetermijnvisie en bepaalde ze prioriteiten rond duurzaamheid in de diervoedersector.  Dit vormde de basis voor de 12 doelstellingen die BFA in haar duurzaamheidscharter voor de komende 10 jaar heeft vastgelegd. Het BFA Duurzaamheidscharter toont niet enkel de voortdurende betrokkenheid van BFA omtrent duurzaamheid, het past ook perfect bij het FEFAC Duurzaamheidscharter 2020-2030 en haar vijf belangrijkste ambities. In 2024 behaalde BFA reeds verschillende doelstellingen, en werd het charter aangepast én aangevuld met nieuwe doelstellingen. 

Duurzaamheid over de grenzen heen

Het streven naar verduurzaming blijft echter niet beperkt tot onze nationale grenzen. BFA en haar leden besteden daarom ook aandacht aan allerhande Europese en internationale maatregelen.

Duurzaamheidsrapportage in de EU

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen. Om deze ambitie te ondersteunen, zijn er nieuwe regels ingevoerd onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn verplicht grote beursgenoteerde ondernemingen om transparant te rapporteren over duurzaamheidsthema’s zoals CO2-uitstoot, biodiversiteit en personeelsbeheer.

Wie valt onder de nieuwe regelgeving?

De CSRD is van toepassing op ondernemingen die gedurende twee opeenvolgende boekjaren ten minste twee van de volgende drie criteria overschrijden:
  • Een balanstotaal van € 25 miljoen
  • Een netto-omzet van € 50 miljoen
  • Een gemiddeld aantal van 250 werknemers

Ook dochterondernemingen van niet-EU-moederbedrijven vallen onder deze verplichtingen. Grote bedrijven moeten zich dus houden aan strikte rapportagevereisten, waarmee ze een helder beeld schetsen van hun duurzaamheidsimpact.

Wanneer start de implementatie?

De CSRD wordt stapsgewijs ingevoerd tussen 2025 en 2028. Het start bij de grote bedrijven die al onderworpen zijn aan de bestaande Europese richtlijn “Non-Financial Reporting Directive” (NFRD). Daarna is het de beurt aan de grote ondernemingen die nog niet onderworpen zijn aan de NFRD. Vervolgens volgen de beursgenoteerde KMO’s. Wanneer zij moeten starten met rapporteren en meer basisinformatie over CSRD vind je terug in de presentatie (zie bijlagen).

Wat betekent dit voor kleinere ondernemingen?

Hoewel de CSRD voornamelijk gericht is op grote bedrijven, zal een 'trickle-down effect' kleinere ondernemingen en KMO's beïnvloeden. Grote bedrijven moeten hun volledige waardeketen in kaart brengen, wat inhoudt dat ook kleinere ondernemingen die onderdeel zijn van deze keten met de nieuwe eisen te maken krijgen. Voor niet-beursgenoteerde KMO’s blijft deelname aan duurzaamheidsrapportage vrijwillig. De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) heeft een voorstel ontwikkeld met basisvereisten om KMO’s te ondersteunen bij het rapporteren van hun duurzaamheidsprestaties. 

Duurzaamheidsrapportage in de diervoedersector

De BFA Werkgroep CSRD speelt een centrale rol in het identificeren van relevante duurzaamheidsthema's voor de diervoedersector. De werkgroep heeft bepaald welke thema’s zowel kwantitatief als kwalitatief gemeten kunnen worden. Voor de kwalitatieve onderwerpen is onderzocht hoe sectorale ondersteuning kan worden geboden bij de communicatie. Een belangrijk aspect van de rapportage is de impactmaterialiteit, die de invloed van een bedrijf op mens en milieu meet, zowel positief als negatief. Voor de diervoedersector zijn specifieke impactmaterialiteiten vastgesteld. Meer informatie is beschikbaar in de bijlagen (enkel voor BFA leden). 

Bijlagen (enkel voor BFA leden)